Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To bogate ciasto cytrynowo-kokosowe urzeka już od pierwszego kęsa. Jest lekkie, puszyste i cudownie wilgotne. Pomimo prostoty użytych składników, cytrynowiec prezentuje się niezwykle okazale. Możesz przygotować go jako główny deser uroczystości, a z wbitymi na wierzchu świeczkami, z powodzeniem może stać się tortem urodzinowym.
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 105
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 148
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 99
Polecam bardzo smaczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybków. Farsz p...
Odsłon: 137
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 105
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 148
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 99
Polecam bardzo smaczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybków. Farsz p...
Odsłon: 137
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż papierem do pieczenia 3 tortownice o średnicy ok. 23-25 cm. Możesz także podzielić składniki biszkopta na 3 części, a następnie piec i schładzać placki po kolei lub upiec jeden duży biszkopt w wysokiej formie i podzielić go na 3 równe części.
W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i skórkę z cytryny. Odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj maślankę, mleko kokosowe, olej i sok z cytryny i także odstaw. Do misy miksera włóż miękkie masło i mieszaj, aż stanie się gładkim kremem. Następnie stopniowo dodawaj cukier i nadal ucieraj, aż masa będzie jaśniejsza i puszysta. Dodawaj po jednym jajka i miksuj do pełnego rozmieszania. Po czym zmniejsz obroty miksera i naprzemiennie dodawaj mieszankę mączną i płynną. Zacznij i skończ na suchych składnikach. Następnie dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką. Wyłóż ciasto do tortownic lub tortownicy, wyrównaj i piecz ok. 22-24 minuty w 180°C lub do momentu suchego patyczka. Pozostaw w piecu na 10 minut do ostygnięcia i wyjmij. Następnie odstaw do pełnego ostygnięcia.
Miskę do ubijania śmietany włóż do lodówki na 30 minut przed ubijaniem. Śmietana powinna być bardzo zimna. W tym czasie ubij serek, cukier puder, dodając wanilię i sok z cytryny. Wyjmij miskę i śmietanę z lodówki i czystymi mieszakami miksera ubij śmietanę na sztywną pianę (uważaj, aby jej nie przebić). Śmietana powinna stać sztywno, gdy wyjmiesz z niej mieszaki. Połącz obydwa kremy i delikatnie wymieszaj łyżką.
Zacznij składać ciasto. Na paterze lub dużym talerzu ułóż pierwszy cytrynowy placek i posmaruj go masą serową. Powtórz do wykończenia biszkoptów. Wierzch i boki cytrynowca posmaruj masą, a boki dodatkowo obsyp (lekko wgniatając otwartą dłonią) wiórkami kokosowymi. Wierzch ciasta możesz udekorować plasterkami cytryny. Wstaw ciasto do długiego schłodzenia na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc do lodówki.