Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W prostocie tkwi siła, a w tym przypadku smak. Wystarczy w odpowiedni sposób połączyć ze sobą podstawowe składniki, które większość z nas ma w swojej kuchni, aby uzyskać efektowne i przede wszystkim smacznie ciasto. Czekoladowa chmurka to połączenie znakomitego ciasta czekoladowego z puszystym kremem śmietanowym i owocami. Jeśli nie masz pomysłu na weekendowy wypiek, ten będzie idealny.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1198
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 431
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3358
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 928
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1198
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 431
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3358
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 928
Składniki
Gorzką czekoladę połam na mniejsze części.
W małym garnku umieść mało i czekoladę, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do połączenia się składników. Następnie odstaw do przestudzenia.
W 4 jajkach oddziel białka od żółtek.
Do miski wbij pozostałe 2 jajka, dodaj 4 żółtka i przestudzoną masę czekoladową. Całość dokładnie wymieszaj.
W wysokim naczyniu umieść białka z 4 jaj i zacznij ubijać, gdy podwoją swoją objętość, zacznij stopniowo dodawać cukier. Ubijaj do momentu, aż cukier przestanie chrzęścić, a piana będzie sztywna.
Gotową pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy czekoladowej. Całość przelej do tortownicy i piecz w 175 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj masę. W większej misce umieść śmietankę, ser mascarpone, pastę waniliową i cukier puder. Całość zmiksuj do uzyskania puszystego kremu.
Gotowy krem wyłóż na wystudzone ciasto, na wierzchu ułóż owoce.