Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na roladę czekoladową wraz z filmem.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 151
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 151
Składniki
Ja zawsze biszkopty ubijam ręcznie ok 3 minut na jedno jajko. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodać cukier po jednej łyżce (ma być tak sztywna że jak odwrócimy miskę do góry dnem to nam nie wypadnie). Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę tortowa, ziemniaczaną oraz proszek razem wymieszać drewnianą łyżką wsypać po ściankach miski, aby nie zniszczyć struktury delikatnego biszkopta.Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dużą blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, delikatnie wykładamy biszkopt i pieczemy w nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez ok 8-10 minut. Zaraz po upieczeniu wykładamy na mokrą ścierkę i zwijamy w rulon. Po ok. pół godziny gdy ścierka zacznie wysychać nakładamy masę Nie należy dopuścić aby ścierka wysuszyła się bo może biszkopt pękać. Po ok. pół godzinie rozwijamy biszkopt, nałożyć krem i posypać orzechami i ponownie zwinąć. Resztą kremu okładamy biszkopt.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem, dodać roztopioną zimną czekoladę. Masę rozsmarować na biszkopcie i delikatnie zwinąć. Gotową roladę posmarować pozostałą masą.