Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto na pewno posmakuje Wam jak i waszym dzieciom, nie jest bardzo słodkie, a owoce sprawiają, że nie tylko świetnie wygląda, ale równie dobrze smakuje :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Składniki
Mąkę i kakao przesiewamy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól. Następnie mieszamy całość z cukrem. Dodajemy zimne! masło pokrojone w mniejszą kostkę i wyrabiamy ciasto albo na stolnicy, albo mikserem - do czasu aż powstały grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto w kulę. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Smarujemy masłem formę. posypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto. Kiedy je już dobrze uformujemy, dno ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto możemy pokryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub dnem tortownicy. Ja jednak piekłam ją bez niczego, jedynie jak zaczęło lekko rosnąć w górę otworzyłam piekarnik i nakłułam lekko środek, aby ciasto opadło. Pieczemy 10-15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po ostygnięciu wyjmujemy tartę z blaszki.
W misce miksera ubijamy żółtka, dodając cukier puder do czasu uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy. Mleko zagotowujemy i dodajemy do jajecznej masy. Ubijamy mikserem. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając. Aby masa dobrze zgęstniała doprowadzamy ją do wrzenia. Masa powinna być gęsta i mieć konsystencję budyniu. Polewamy tartę crème pâtissière i układamy na niej ulubione owoce.