Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle proste w wykonaniu ciasto z kilku składników. Dzięki dodatkowi coli ciasto zyskuje lekką, puszystą konsystencję. Całość dopełnia polewa czekoladowa, która podkreśla smak ciasta i sprawia, że po spróbowaniu nabierasz ochoty na więcej.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11863
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16100
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5109
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11863
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16100
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5109
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sodę.
Masło podgrzewamy w rondelku, dodajemy do niego cukier i colę. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy po łyżeczce kakao cały czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka łączymy ze śmietaną przy użyciu miksera lub rózgi kuchennej. Połączone składniki przekładamy do wystudzonej masy kakaowej i wszystko razem mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem foremki do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Czekoladę dzielimy na małe kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 4 kostki czekolady możemy wykorzystać do zrobienia wiórek czekoladowych. Wystudzone ciasto polewamy czekoladową polewą i dekorujemy wiórkami.