Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste ciasto na jesienne popołudnie - gruszki zatopione w czekoladowym cieście z odrobiną ajerkoniaku.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15575
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4677
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 355
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2855
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15575
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4677
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 355
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2855
Składniki
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Wymieszać z sokiem cytrynowym i syropem klonowym. Odstawić na bok.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodawać porcjami do masy na przemian ze śmietaną i ajerkoniakiem. Na końcu dodać czekoladę. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
Gruszki osączyć i poukładać na wierzchu ciasta. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posmarować dżemem. Ostudzić. Smacznego :)