Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, mocno czekoladowe ciasto, które nie wymaga wiele pracy. Od nas zależy jakie owoce damy górę do galaretki – ja dodałam truskawki ale mogą to być borówki z czerwonymi porzeczkami, wiśnie lub maliny.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3204
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 179
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 91
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 76
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3204
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 179
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 91
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 76
Składniki
Mleko podgrzewamy z czekoladą do momentu całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Nastepnie wlewamy przestudzoną czekoladę. Miksując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy 45 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy.
W czasie gdy ciasto będzie się piekło, rozpuszczamy galaretki w 750 ml wrzącej wody, studzimy i zostawiamy do lekkiego stężenia. Na wystudzone ciasto układamy równomiernie owoce (jeżeli wierzch ciasta jest wypukły po upieczeniu, ścianmy go nożem lub odwracamy do góry nogami, by powierzchnia ciasta była płaska) i zalewamy tężejącą galaretką (jeśli będzie zbyt płynna wsiąknie w ciasto). Ciasto wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka dobrze stężeje.