Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, mocno czekoladowe ciasto, które nie wymaga wiele pracy. Od nas zależy jakie owoce damy górę do galaretki – ja dodałam truskawki ale mogą to być borówki z czerwonymi porzeczkami, wiśnie lub maliny.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1166
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 130
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 447
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1166
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 130
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 447
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Składniki
Mleko podgrzewamy z czekoladą do momentu całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Nastepnie wlewamy przestudzoną czekoladę. Miksując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy 45 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy.
W czasie gdy ciasto będzie się piekło, rozpuszczamy galaretki w 750 ml wrzącej wody, studzimy i zostawiamy do lekkiego stężenia. Na wystudzone ciasto układamy równomiernie owoce (jeżeli wierzch ciasta jest wypukły po upieczeniu, ścianmy go nożem lub odwracamy do góry nogami, by powierzchnia ciasta była płaska) i zalewamy tężejącą galaretką (jeśli będzie zbyt płynna wsiąknie w ciasto). Ciasto wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka dobrze stężeje.