Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zabawne ciasteczka pod choinek. Kruche, bardzo smaczne, wprost rozpływają się w ustach. Bez dodatkowych foremek.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 215
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4497
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12191
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6911
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5651
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 215
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4497
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12191
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6911
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5651
Składniki
Miękkie masło najlepiej w kawałkach wrzucić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę maślaną. Dodać olej, jajko i szczyptę soli, dalej ucierając, do dokładnego utarcia składników.
Wsypać kakao, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ciasto zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny, można na dłużej.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać małe kulki wielkości małego orzecha włoskiego i nadawać im owalny kształt. Układać je na blaszce i lekko spłaszczyć. Nastepnie nożem nacinać na ukos w krateczkę, nadając wygląd szyszki. Wzorek można też zrobić przy pomocy łyżki lub nacinać nożyczkami małe kolce.
Szyszki piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.