Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zabawne ciasteczka pod choinek. Kruche, bardzo smaczne, wprost rozpływają się w ustach. Bez dodatkowych foremek.
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12395
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 856
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12395
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 856
Składniki
Miękkie masło najlepiej w kawałkach wrzucić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę maślaną. Dodać olej, jajko i szczyptę soli, dalej ucierając, do dokładnego utarcia składników.
Wsypać kakao, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ciasto zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny, można na dłużej.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać małe kulki wielkości małego orzecha włoskiego i nadawać im owalny kształt. Układać je na blaszce i lekko spłaszczyć. Nastepnie nożem nacinać na ukos w krateczkę, nadając wygląd szyszki. Wzorek można też zrobić przy pomocy łyżki lub nacinać nożyczkami małe kolce.
Szyszki piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.