Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto to przez przypadek przygotowałam, na początku do mazurka w planie miałam. Ciasto na mazurek już upieczone czekało, ale jak się okazało, podczas masła z dodatkami podgrzewania, zmienił się mój plan działania. Orzechy szybko uprażyłam, jajka z kakao połączyłam, jeszcze mąki dodałam i masę z wszystkich składników przygotowałam. Co wyszło? ciasto mocno czekoladowe, smaczne, wyjątkowe. Dzieci w ozdabianiu mi pomagały i przy tym frajdę miały.
12 małych foremek na tartę lub jedna duża ok 25 cm
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2141
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 144
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2141
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 144
Składniki
Foremki do pieczenia wysmarowujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką, sylikonowych nie potrzeba. Tarte orzechy laskowe prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do przestygnięcia. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, małe kostki czekolady i stopniowo dolewamy śmietanki. Podgrzewamy tylko do momentu rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy roztrzepane jajka z dodatkiem soli i kakao, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, orzechy i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremek. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ozdabiamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i czekoladowymi jajeczkami z migdałami. Rada: jeśli nie macie takich małych foremek, można ciasto upiec w dużej formie na tartę.