Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowo-bananowa babka, która doskonale sprawdzi się podczas świąt wielkanocnych. Jej przygotowanie jest banalnie proste, dlatego nie sposób jej zepsuć. Jest niesamowicie wilgotna w środku dzięki czemu długo zachowuje świeżość. W środku można znaleźć kawałki bananów. Czekoladowo-bananową babkę wykonacie z zaledwie kilku składników. Większość z nich z pewnością bez problemu odnajdziecie w swojej kuchni. Poniższy przepis przypomina nieco recepturę na chlebek bananowy. Do przygotowania tego świątecznego wypieku możecie wykorzystać banany, które zalegają wam od dłuższego czasu w kuchni. Babkę czekoladowo-bananową najlepiej udekorować cukrem pudrem lub polewą z mlecznej czekolady. Podana w takiej formie z pewnością zwróci uwagę gości.
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3561
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14930
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3561
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14930
Składniki
Dwa banany przełóż do miseczki i rozgnieć je widelcem. Pozostałe dwa banany pokrój na plasterki.
Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Składniki wymieszaj.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj olej i banany. Składniki wymieszaj. Na koniec dodaj suche składniki i ponownie wymieszaj ciasto do połączenia.
Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto na czekoladowo-bananową babkę przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Babkę piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wystudź, następnie wyciągnij z formy.
Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polej przestudzoną czekoladowo-bananową babkę. Smacznego!