Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kolejny udany eksperyment :-) połączenie czekolady z miętą, pysznie orzeźwiające, rozpływające się w ustach ciasto :-)
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40639
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 424
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 208
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 387
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9319
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40639
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 424
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 208
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 387
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9319
Składniki
Biszkopt i kremy przygotowuję dzień wcześniej. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do dużej prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Krem I: Śmietanę należy wlać do garnka i postawić na mały ogień, włożyć do niej czekoladki i mieszać aż się rozpuszczą. Śmietanę ugrzać ale nie zagotować. Kiedy czekoladki się rozpuszczą, masę wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc żeby dobrze się schłodziła. Następnie ubijać ją mikserem na najszybszych obrotach przez kilka min, aż powstanie puszysta masa. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać i przestudzić. Do ubitej masy czekoladowo-mietowej dodać powoli żelatynę nadal ubijając na małych obrotach. Krem II: tak jak w przypadku kremu I śmietanę należy podgrzać i dodać do niej połamaną czekoladę. Rozpuścić mieszając żeby czekolada sie nie przypaliła (nie zagotowac), odstawić do przestudzenia i do lodówki na całą noc. Następnego dnia wsypać śnieżkę i ubijać do momentu aż masa zgęstnieje. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół, spód nasączyć przestudzonym naparem miętowym, wyłożyć krem I (czekoladowo-mietowy), przykryć kolejną częścią biszkoptu, ponownie nasączyć miętą i posmarować kremem II. Udekorować wg upodobań. Smacznego miętowego :-)