Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na czekoladowy sernik na zimno z serka mascarpone
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2455
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3399
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1464
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2180
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2455
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3399
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1464
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2180
Składniki
W misce mieszamy dokładnie pokruszone ciastka i roztopione masło. Masę rozprowadzamy na dnie tortownicy o średnicy 23 cm ( ja nie mam tortownicy 23 cm, więc zrobiłam na tortownicy 28 cm i był nieco niższy). Pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie studzimy. Żelatynę łączymy z gorącą woda i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek miksujemy, następnie dodajemy powoli czekoladę. Cały czas miksując, niewielkim strumieniem, wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Śmietankę dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby sernik był jak najbardziej puszysty. Na spód z ciastek delikatnie przekładamy masę serową.
Czas przygotowania 50 minut oczekiwania 4 godziny Czekoladowy sernik na zimno, dekorujemy według uznania.