Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne połączenie ciasta czekoladowego z dżemem pomarańczowym owiniętych w marcepan polany czekoladą.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 182
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 109
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 182
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 109
Składniki
Gorzką czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do metalowej miseczki. Miseczkę wstawić do większego garnka z gorącą wodą i stopić, ciągle mieszając. Miękkie masło utrzeć na na jednolity puszysty krem z połową cukru pudru. A następnie dodać przestudzoną płynną czekoladę, żółtka i mielone migdały.
Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru pudru, a następnie dodać je razem z mąką do masy i wszystko delikatnie mieszamy.
Ciastem napełnić wyłożoną papierem do pieczenia średnią foremkę.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40-50 minut. Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia, a następnie kroimy je na pół.
Na połowę ciasta nakładamy marmoladę i przykrywamy je drugim kawałkiem ciasta.
Czekolady mleczne topimy tak samo jak czekoladę gorzką. Cienka warstwą stopionej czekolady smarujemy cały tort.
Masę marcepanową rozwałkowujemy na cienki placek podsypując cukrem pudrem, o wielkości takiej aby przykrył nam cały tort, a następnie nakładamy marcepan na warstwę czekolady obkładając dokładnie całe ciasto.
Pozostałą polewą czekoladową polać całą powierzchnię marcepanu i wygładzić łopatką.
Gdy polewa jest jeszcze miękka udekorować ją migdałami nałożonymi na porcje czekolady oraz kształtami powycinanymi z marcepanu, a następnie odkładamy tort w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia polewy. Smacznego !!!