Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest mocno czekoladowe. Słodka delikatna śmietanka i truskawki dobrze przełamują smak gorzkiej czekolady. Tort przekładany jest bitą śmietaną, a nie klasycznym kremem waniliowym, bo chciałam, żeby ciasto było lekkie.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 14
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 84
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10290
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 96
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 892
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 14
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 84
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10290
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 96
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 892
Składniki
ciasto: Nagrzać piekarnik do 180C. W misce miksera zmieszać suche składniki:mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Dodać mokre składniki: jajko, maślankę, stopione masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszać wszystko mikserem na gładką masę. Dół formy do pieczenia wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem. Wlać połowę masy ( ja używałam tortownicy o średnicy 16cm) i wsadzić do piekarnika. Piec dopóki drewniany patyczek nie będzie obierał się ciastem, około 55 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Tort przekładać masą i konfiturą dopiero jak będzie w temperaturze pokojowej. tort: Schłodzone ciasta wyjąć z formy. Jedno ciasto posmarować konfiturą na górze, drugie na dole. Do miski wlać śmietankę, dodać pastę waniliową i sok z cytryny. Ubijać na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Gotową bitą śmietanę przełożyć ciasta. Na górę nałożyć połowę masy i przyozdobić truskawkami pociętymi w ćwiartki.