Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A co to? A to pyszny deser, łatwy w przygotowaniu, szybki a w dodatku bardzo zdrowy. Bo to tylko nerkowce – dobre tłuszcze, daktyle, które zastąpią cukier, twaróg – porcją białka oraz witamina C w postaci żurawiny. Ja do jego przygotowania używam malaksera, który rozdrabnia ot co chcę w mig ale zwykły blender też da radę!
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 28
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 479
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1002
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 239
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 28
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 479
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1002
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 239
Składniki
* Jeśli używasz suszonych namocz je wcześniej w gorącej wodzie przez kilkanaście minut do pół godziny a wodę z moczenia dostaw np. do picia – jest bardzo słodka. Ze świeżych tylko usuń pestki. Odłóż garść orzechów nerkowca na bok. Resztę wrzuć do malaksera lub blendera i zmiel na mąkę, bardzo małe kawałeczki. Odsyp połowę do miseczki.
Do części która została w malakserze (blenderze) dodaj 5 daktyli pozbawionych pestek. Zblenduj do połączenia składników i powstania gęstej masy. Masę przełóż do szklanek i włóż na chwilę do lodówki.
Do misy malaksera wsyp odłożoną część orzechów, miel je jeszcze przez 2-3 minuty, do uzyskania pasty. Dodaj do niej twaróg oraz pozostałe daktyle. Zmiel do uzyskania jednolitej masy twarogowej.
Wlej masę do szklanek ze spodem. Posyp odłożonymi nerkowcami oraz żurawiną. Chłodź minimum godzinę w lodówce. Opcjonalnie możesz posypać deser cynamonem lub kakao – odrobiną dla pięknego wyglądu oraz aromatu