Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dacquoise, który można spotkać także pod spolszczoną nazwą Dakłas, to wyśmienity tort bezowy z kremem kajmakowym. Choć jest bardzo słodki, trudno oprzeć się dokładce.
Dwie blachy z piekarnika lub dwie tortownice o średnicy 23 cm
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3628
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1737
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3628
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1737
Składniki
Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika lub formy o średnicy lub krótszym boku co najmniej 26 cm. Wyściełaj je papierem do pieczenia. Na każdym arkuszu narysuj koło o średnicy 23 cm.
Mikserem na wysokich obrotach ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodaj cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a piana stanie gładka i lśniąca, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksuj jeszcze przez krótka chwilę – tylko do połączenia składników.
Rozdziel pianę na pół i rozprowadź równomiernie w obrysie narysowanych na papierze do pieczenia okręgów. Wstaw obie blachy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i od razu zmniejsz temperaturę do 120°C. Piecz przez półtorej godziny. Po upieczeniu pozostaw blaty bezowe w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzona beza powinna mieć suchą, chrupiącą skorupkę, ale być miękka w środku.
Posiekaj drobno orzechy i daktyle. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę połącz z serkiem mascarpone (także schłodzonym) i kajmakiem (w temperaturze pokojowej). Miksuj przez kilka minut – najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach miksera. Dodaj do puszystego kremu orzechy i daktyle. Krótko wymieszaj szpatułką. Przełóż blaty bezowe kremem i wstaw Dacquoise do lodówki. Przed podaniem możesz oprószyć ciasto kakao albo udekorować świeżymi owocami.