Dacquoise, który można spotkać także pod spolszczoną nazwą Dakłas, to wyśmienity tort bezowy z kremem kajmakowym. Choć jest bardzo słodki, trudno oprzeć się dokładce.
Dacquoise
Składniki
- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki (36%)
- 150 g kajmaku
- 50 g orzechów włoskich lub pekan
- 50 g suszonych daktyli
Składniki
- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki (36%)
- 150 g kajmaku
- 50 g orzechów włoskich lub pekan
- 50 g suszonych daktyli

Potrzebne przybory kuchenne
Dwie blachy z piekarnika lub dwie tortownice o średnicy 23 cm
Etapy przygotowania
Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika lub formy o średnicy lub krótszym boku co najmniej 26 cm. Wyściełaj je papierem do pieczenia. Na każdym arkuszu narysuj koło o średnicy 23 cm.
Mikserem na wysokich obrotach ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodaj cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a piana stanie gładka i lśniąca, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksuj jeszcze przez krótka chwilę – tylko do połączenia składników.
Rozdziel pianę na pół i rozprowadź równomiernie w obrysie narysowanych na papierze do pieczenia okręgów. Wstaw obie blachy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i od razu zmniejsz temperaturę do 120°C. Piecz przez półtorej godziny. Po upieczeniu pozostaw blaty bezowe w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzona beza powinna mieć suchą, chrupiącą skorupkę, ale być miękka w środku.
Posiekaj drobno orzechy i daktyle. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę połącz z serkiem mascarpone (także schłodzonym) i kajmakiem (w temperaturze pokojowej). Miksuj przez kilka minut – najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach miksera. Dodaj do puszystego kremu orzechy i daktyle. Krótko wymieszaj szpatułką. Przełóż blaty bezowe kremem i wstaw Dacquoise do lodówki. Przed podaniem możesz oprószyć ciasto kakao albo udekorować świeżymi owocami.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pod koniec lutego na profilach Smaker.pl w mediach społecznościowych zapytali...
Odsłon: 10819

Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 40
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 75

Ciasto Werona słusznie kojarzy się z miłością i poświęceniem. Potrzeba trochę...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Polska
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Ciasta
- Nalewki
Odsłon: 2870

Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 593
Ostatnio komentowane przepisy

Pod koniec lutego na profilach Smaker.pl w mediach społecznościowych zapytali...
Odsłon: 10819

Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 40
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 75

Ciasto Werona słusznie kojarzy się z miłością i poświęceniem. Potrzeba trochę...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Polska
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Ciasta
- Nalewki
Odsłon: 2870

Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 593



Składniki
- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki (36%)
- 150 g kajmaku
- 50 g orzechów włoskich lub pekan
- 50 g suszonych daktyli
Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika lub formy o średnicy lub krótszym boku co najmniej 26 cm. Wyściełaj je papierem do pieczenia. Na każdym arkuszu narysuj koło o średnicy 23 cm.
Mikserem na wysokich obrotach ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodaj cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a piana stanie gładka i lśniąca, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksuj jeszcze przez krótka chwilę – tylko do połączenia składników.
Rozdziel pianę na pół i rozprowadź równomiernie w obrysie narysowanych na papierze do pieczenia okręgów. Wstaw obie blachy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i od razu zmniejsz temperaturę do 120°C. Piecz przez półtorej godziny. Po upieczeniu pozostaw blaty bezowe w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzona beza powinna mieć suchą, chrupiącą skorupkę, ale być miękka w środku.
Posiekaj drobno orzechy i daktyle. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę połącz z serkiem mascarpone (także schłodzonym) i kajmakiem (w temperaturze pokojowej). Miksuj przez kilka minut – najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach miksera. Dodaj do puszystego kremu orzechy i daktyle. Krótko wymieszaj szpatułką. Przełóż blaty bezowe kremem i wstaw Dacquoise do lodówki. Przed podaniem możesz oprószyć ciasto kakao albo udekorować świeżymi owocami.
Pyszotka:)