Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z czarnymi porzeczkami, biszkoptami i lekkim kremem kawowym. Słodko-kwaśny i schłodzony, jest idealny na lato!
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Składniki
Zaczynamy od porzeczek. Owoce myjemy, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w małej ilości wody i podgrzewamy jeszcze chwilę, aby masa zgęstniała. Studzimy. Krem kawowy. Śmietankę i mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Miksujemy, rozpoczynając od małych obrotów, aż do najwyższych. Miksujemy, aż masa zgęstnieje, czyli kilka minut. Na końcu dodajemy kawę rozpuszczalną. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku.
Przygotowujemy 4 duże lub 6 małych pucharków. Na dole układamy trochę masy kawowej. Schłodzoną kawę wlewamy do głębokiego talerza. Można wymieszać kawę z likierem lub rumem, ale nie jest to konieczne. Biszkopty zamaczamy z obu tron na sekundę w kawie i układamy na masie kawowej. Następnie układamy porzeczki, masę kawową i znów namoczone biszkopty. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed samym podaniem posypujemy deser kakao.