Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przed tobą ważna uroczystość rodzinna lub chcesz sprawić słodką przyjemność swojej sympatii? Deser Królowa jeziora zaserwowany na twoim stole gwarantuje efekt „wow!” Wykorzystując naprawdę proste składniki, stworzysz smakowe cudo, które rozpieści każde podniebienie. Zaczynasz od kruchego ciasta, dodajesz domową konfiturę i wieńczysz całość koroną w kształcie kwiatu z bitej śmietany. Przysmak możesz udekorować płatkami kokosowymi lub świeżymi owocami, by dodać więcej elegancji i świeżości. Po prostu nie można się oprzeć!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15464
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4638
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 316
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2769
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5007
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15464
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4638
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 316
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2769
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5007
Składniki
Na stolnicę wsyp sypkie składniki – przesianą mąkę i cukier puder oraz sól i mielone migdały. Następnie dodaj posiekane, zimne masło, wbij jajko i zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie wysmaruj masłem foremki. Możesz użyć ceramicznych lub silikonowych. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, oderwij kawałek, rozwałkuj na grubość ok.5 mm i wytnij foremką kształt koła w cieście. Wyłóż ciastem tartaletkę naciągając na krawędzie/ścianki foremki. Rozwałkuj i wycinaj koła do wykończenia ciasta. Następnie nakłuj widelcem dna każdej tartaletki, ułóż naczynka na dużej blasze piekarnika i piecz około 15-20 minut w 180°C, aż ciasto stanie się złociste. Wyjmij do ostudzenia.
Zimną (prosto z lodówki) śmietanę kremówkę wlej do misy robota kuchennego i szybko ubij na wysokich obrotach, utrwalając pod koniec proszkiem Śmietan-fix. Dla znalezienia idealnego balansu w smaku możesz dodać trochę cukru pudru i odrobinę soku z cytryny.
Przejdź do złożenia deseru. Ułóż upieczone kruche ciastka na tacy. Energicznie wymieszaj łyżką dżem lub konfiturę w słoiku, by były łatwiejsze w obróbce. Na dno tartaletek wyłóż porcję powideł i wyrównaj. Śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wykonaj wzory przypominające płatki kwiatów. W środek kwiatu włóż wiórki kokosowe lub świeże owoce. Włóż deser do lodówki i przechowuj tam do momentu podania.