Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto by pomyślał, że w jednym naczyniu można zmieścić tyle smaków i radości. Ten deser w szklance przygotujesz w kilka minut, jeśli upieczesz biszkopt poprzedniego dnia. Ta przekąska to idealne rozwiązanie na truskawkowy sezon, walentynkowy poczęstunek dla sympatii lub uniwersalny pomysł na deser dla wszystkich łasuchów.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8610
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7162
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327767
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8610
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7162
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327767
Składniki
Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do dużej miski. W misce robota kuchennego ubij białka ze szczyptą soli, a gdy lekko się spieni, zacznij dosypywać (partiami) cukier. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj sypkie produkty do wymieszania składników. Pamiętaj, aby nie mieszać ciasta zbyt długo, ponieważ może opaść i być twarde. Wlej do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto, wyłóż z tortownicy i odstaw do pełnego wystygnięcia. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Zimną, wyjętą prosto z lodówki śmietanę wlej do wysokiego naczynia i zacznij ubijać na wysokich obrotach miksera. Gdy śmietana zacznie robić się puszysta, zacznij dodawać cukier, aby uzyskać sztywne fale. Umyj truskawki, odetnij szypułki i pokrój na połówki.
Przygotuj wysokie szklanki lub pucharki. Dno naczyń wypełnij kawałkami biszkoptów, następnie wyłóż porcję ubitej śmietany i truskawki. Naprzemiennie wykładaj składniki do ich wykończenia. Wierzch deserów udekoruj truskawkami i listkami mięty. Wstaw deser do lodówki i podawaj po 2 godzinach, gdy biszkopty zmiękną, a smaki się połączą.