Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto by pomyślał, że w jednym naczyniu można zmieścić tyle smaków i radości. Ten deser w szklance przygotujesz w kilka minut, jeśli upieczesz biszkopt poprzedniego dnia. Ta przekąska to idealne rozwiązanie na truskawkowy sezon, walentynkowy poczęstunek dla sympatii lub uniwersalny pomysł na deser dla wszystkich łasuchów.
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 27
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12959
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 175
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 27
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12959
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 175
Składniki
Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do dużej miski. W misce robota kuchennego ubij białka ze szczyptą soli, a gdy lekko się spieni, zacznij dosypywać (partiami) cukier. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj sypkie produkty do wymieszania składników. Pamiętaj, aby nie mieszać ciasta zbyt długo, ponieważ może opaść i być twarde. Wlej do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto, wyłóż z tortownicy i odstaw do pełnego wystygnięcia. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Zimną, wyjętą prosto z lodówki śmietanę wlej do wysokiego naczynia i zacznij ubijać na wysokich obrotach miksera. Gdy śmietana zacznie robić się puszysta, zacznij dodawać cukier, aby uzyskać sztywne fale. Umyj truskawki, odetnij szypułki i pokrój na połówki.
Przygotuj wysokie szklanki lub pucharki. Dno naczyń wypełnij kawałkami biszkoptów, następnie wyłóż porcję ubitej śmietany i truskawki. Naprzemiennie wykładaj składniki do ich wykończenia. Wierzch deserów udekoruj truskawkami i listkami mięty. Wstaw deser do lodówki i podawaj po 2 godzinach, gdy biszkopty zmiękną, a smaki się połączą.