Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser który możecie zjeść w całości, razem z "miseczką"? Proszę bardzo! :) Tak podany deser nie tylko efektownie się prezentuje, ale także świetnie smakuje. Do czekoladowych papilotek możecie użyć dowolnej, ulubionej czekolady - mleczna i biała również się nada, z tym, że deser będzie dużo słodszy ;) Takie deserki w zależności od dobranej dekoracji możecie zrobić na różne okazje. Ja podałam je z czekoladowymi jajeczkami, dzięki temu deser nabiera wielkanocnego charakteru.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1571
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 161
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 180
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1571
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 161
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 180
Składniki
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Silikonowe papilotki do muffinek dokładnie wysmarować wewnątrz za pomocą silikonowego pędzelka płynną czekoladą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Pozostawić na około 1 godzinę w lodówce, aż czekolada będzie mocno zastygnięta. Delikatnie zdjąć papilotki. Do czasu napełniania deserem "papilotki" pozostawić w lodówce.
Borówki przełożyć do rondelka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż owoce rozpadną się i puszczą sok, dodać mąkę ziemniaczaną i mieszając podgrzać chwilę do zgęstnienia. Frużelinę całkowicie wystudzić.
Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem na sztywno. Na spód czekoladowych papilotek ułożyć nasączone sokiem pomarańczowym biszkopty, na biszkopty dać porcję frużeliny i ubitą kremówkę. Ułożyć kolejną warstwę, aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru udekorować bitą śmietaną, borówkami, startą czekoladą i czekoladowymi jajeczkami. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Rady: Do przygotowania frużeliny można użyć mrożonych owoców. Frużelinę do tego deseru można także przygotować z innych, ulubionych owoców, świetnie nadadzą się tutaj owoce kwaskowe np. maliny.