Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki i bardzo smaczny deser z karmelizowanymi jablkami, pokruszonymi bezami, bita smietana i batonem toffi o strukturze plastra miodu. W wersji "zdrowszej" smietane mozna zastapic serkiem i jogurtem (lecz nie do karmelizowania jablek)
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4867
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4867
Składniki
Pokroic jablka na kawalki. Rozpuscic i podgrzac maslo, az bedzie bulgotac i dodac pokrojone jablka. Smazyc na duzym ogniu przez 5-6 minut, az jablka beda lekko brazowe i zmiekna. Dodac cukier i odczekac az sie rozpusci (ok. 2 min.) nastepnie dodac czesc smietany (ok. 100 ml) i mieszac drewniana lyzka, az powstanie srednio gesty karmel (ok. 2 min.). Pokroic batony na male, nierówne kawalki i ubic pozostala smietane (nie musi byc bardzo sztywna).
Pokruszyc bezy i ułozyc kawalki na dnie szklanki, nastepnie bita smietane i kawalki batona, czubata lyzke karmelizowanych jablek, nastepna warstwe smietany, bezy, kolejna łyzke karmelizowanych jablek (pozwalajac aby sos splynal) i zakonczyc kawalkami batona. Podawac natychmiast. Jesli chcemy przygotowac deser na nastepny dzien, nalezy ubic, przykryc i schowac smietane do lodówki. Nastepnie usmazyc, ostudzic, przykryc i wstawic do lodówki jablka. Nastepnego dnia doprowadzic jablka do pokojowej temperatury i ulozyc warstwy deseru tuż przed podaniem.