Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki i bardzo smaczny deser z karmelizowanymi jablkami, pokruszonymi bezami, bita smietana i batonem toffi o strukturze plastra miodu. W wersji "zdrowszej" smietane mozna zastapic serkiem i jogurtem (lecz nie do karmelizowania jablek)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3717
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2050
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5462
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5502
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3717
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2050
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5462
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5502
Składniki
Pokroic jablka na kawalki. Rozpuscic i podgrzac maslo, az bedzie bulgotac i dodac pokrojone jablka. Smazyc na duzym ogniu przez 5-6 minut, az jablka beda lekko brazowe i zmiekna. Dodac cukier i odczekac az sie rozpusci (ok. 2 min.) nastepnie dodac czesc smietany (ok. 100 ml) i mieszac drewniana lyzka, az powstanie srednio gesty karmel (ok. 2 min.). Pokroic batony na male, nierówne kawalki i ubic pozostala smietane (nie musi byc bardzo sztywna).
Pokruszyc bezy i ułozyc kawalki na dnie szklanki, nastepnie bita smietane i kawalki batona, czubata lyzke karmelizowanych jablek, nastepna warstwe smietany, bezy, kolejna łyzke karmelizowanych jablek (pozwalajac aby sos splynal) i zakonczyc kawalkami batona. Podawac natychmiast. Jesli chcemy przygotowac deser na nastepny dzien, nalezy ubic, przykryc i schowac smietane do lodówki. Nastepnie usmazyc, ostudzic, przykryc i wstawic do lodówki jablka. Nastepnego dnia doprowadzic jablka do pokojowej temperatury i ulozyc warstwy deseru tuż przed podaniem.