Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W pełni jadalny domek z piernika. W te święta był piękną, świecącą ozdobą stołu :) To także świetny pomysł na podarunek dla bliskiej osoby. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu i pracy, ale efekt jest tego wart. Dzięki takiej ozdobie świąteczny stół jest niebanalnie i pięknie udekorowany.
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 1971
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70170
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24971
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 145
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 96
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 1971
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70170
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24971
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 145
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 96
Składniki
Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać elementy domku i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Jako postawę wykroić prostokąt o kilka centymetrów większy, niż podstawa domku. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 12 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Lukier: Jajka wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białka od żółtek. Białka zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru. Najpierw udekorować wszystkie elementy domku (ściany, dach, drzwi itd.). Następnie krótszą i dłuższą ścianę przymocować do podłoża sporą ilością lukru za pomocą rękawa cukierniczego lub grubego woreczka strunowego z odciętym rogiem. Lukrem skleić wewnątrz i zewnątrz obie ściany pod równym kątem i pozostawić do wyschnięcia. W środek można wstawić np. szklankę jako podpórkę. W ten sam sposób zlepić pozostałe dwie ściany oraz dach. Na końcu przymocować za pomocą lukru pozostałe elementy np. drzwiczki i/lub okiennice.
Rady: Do przygotowania domku użyłam gotowych foremek na domek z piernika. Jeśli nie macie takich, z powodzeniem możecie przygotować szablon ścian i dachu na kartce papieru czy tekturze i wykrawać nożem elementy z rozwałkowanego ciasta. Domek można dekorować za pomocą rękawa cukierniczego z tylką z najmniejszym otworem lub (tak jak ja) woreczkiem strunowym z odciętą malutką dziurką w rogu.