Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym deserem, domowa lava cake jest idealną propozycją dla ciebie. Płynne czekoladowe wnętrze, które ukazuje się jedzącym, tuż po przekrojeniu ciasta gwarantuje efekt wow. I chociaż ciasto wydaje się bardzo skomplikowane w przygotowaniu, wcale takie nie jest. Wystarczy odrobina precyzji i dokładności.
2 okrągłe ramekiny o pojemności ok. 200 ml
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22005
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22005
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopn
Ramekiny do ciasta wysmaruj dokładnie masłem, a następnie oprósz mąką. Dokładnie strzepnij nadmiar mąki.
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem nad gorącą wodą, tak aby była całkowicie płynna.
Do tak przygotowanej czekolady wbij jajka. Dodaj również cukier i sól, a następnie dokładnie wymieszaj całość, aby powstała jednolita masa.
Na samym końcu dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
Tak przygotowaną masę na lava cake przelej do foremek.
Piecz przez 8 minut.
Po wyjęciu lava cake z piekarnika odczekaj około 2 minut, a następnie delikatnie połóż foremki do góry dnem na talerzach. Ciasto powinno bez problemów odkleić się od brzegów formy. Rób to bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić ciastka.
Przed podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem. Wedle uznania możesz sięgnąć także po inne dodatki. Doskonale sprawdzą się orzechy, listki mięty lub świeże owoce.