Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna domowa karpatka.Przepis od mojej mamy :)
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45715
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23169
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45715
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23169
Składniki
Najpierw przygotowujemy ciasto. Doprowadzamy do wrzenia wodę z margaryną, ściągamy garnek z ognia i dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Garnek stawiamy na piecu i gotujemy ok. 3 minut. Ciasto studzimy po czym cały czas miksując dodajemy po jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą połowę wykładamy na prostokątną dużą blachę, ja wyłożyłam papierem do pieczenia.. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut. Następnie przygotowujemy krem. 2 szklanki mleka i cukier zagotować, a pozostałe mleko dokładnie mieszamy z obiema mąkami, żółtkami i cukrem waniliowym. Wymieszane mleko dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Gotujemy ok. 1 minuty i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem, po czym dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki.Ja wstawiam na całą noc. Po wyjęciu z lodówki, posypujemy na wierzchu cukrem pudrem. Smacznego :-)