Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki dzieciństwa, dzisiaj idealne do kawki :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17287
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 452
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 73
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 171
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 180
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17287
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 452
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 73
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 171
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 180
Składniki
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy na patelnię z łyżką cukru. Dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu, podlewamy wodą, by jabłka nam się nie przypaliły i podsmażamy ok 20 min.
Ciasto: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy posiekaną margarynę, cukier i żółtka. Wszystko zagniatamy i dzielimy na 2 części.
Brytfankę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na spodzie układamy pierwszą część, lekko posypujemy mąką i delikatnie rozciągamy ją na blaszce. Na górze układamy podsmażone jabłka, posypujemy lekko cynamonem. Z reszty ciasta formujemy wałeczki i układamy kratkę.
Pieczemy ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Podajemy najlepiej na ciepło z bitą śmietaną.
Smacznego :)