Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki dzieciństwa, dzisiaj idealne do kawki :)
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 27
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 250
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 775
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1657
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 27
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 250
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 775
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1657
Składniki
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy na patelnię z łyżką cukru. Dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu, podlewamy wodą, by jabłka nam się nie przypaliły i podsmażamy ok 20 min.
Ciasto: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy posiekaną margarynę, cukier i żółtka. Wszystko zagniatamy i dzielimy na 2 części.
Brytfankę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na spodzie układamy pierwszą część, lekko posypujemy mąką i delikatnie rozciągamy ją na blaszce. Na górze układamy podsmażone jabłka, posypujemy lekko cynamonem. Z reszty ciasta formujemy wałeczki i układamy kratkę.
Pieczemy ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Podajemy najlepiej na ciepło z bitą śmietaną.
Smacznego :)