Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki dzieciństwa, dzisiaj idealne do kawki :)
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 128
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1151
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 461
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 128
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1151
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 461
Składniki
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy na patelnię z łyżką cukru. Dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu, podlewamy wodą, by jabłka nam się nie przypaliły i podsmażamy ok 20 min.
Ciasto: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy posiekaną margarynę, cukier i żółtka. Wszystko zagniatamy i dzielimy na 2 części.
Brytfankę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na spodzie układamy pierwszą część, lekko posypujemy mąką i delikatnie rozciągamy ją na blaszce. Na górze układamy podsmażone jabłka, posypujemy lekko cynamonem. Z reszty ciasta formujemy wałeczki i układamy kratkę.
Pieczemy ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Podajemy najlepiej na ciepło z bitą śmietaną.
Smacznego :)