Babę drożdżową, mocno bakaliową, szybko przygotujecie, bo masę na ciasto tylko miksujecie. Bakalie dokładacie, do formy przelewacie, od razu do piekarnika wkładacie i chwilę czekacie. Tylko cukrem pudrem posypujecie i już ją jecie. Krótko o niej opisuję, bo właśnie jej smakiem się delektuję.
Drożdżowa baba z bakaliami na oleju rzepakowym
Składniki
forma na babkę ok. 22 cm:
- 150 g suszonych daktyli,
- 100 g suszonej żurawiny/rodzynek,
- 50 g orzechów laskowych,
- 25 g świeżych drożdży,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 3 całe jaja,
- 60 g cukru brązowego,
- 100 ml mleka,
- ok 150 g mąki,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania
Składniki
forma na babkę ok. 22 cm:
- 150 g suszonych daktyli,
- 100 g suszonej żurawiny/rodzynek,
- 50 g orzechów laskowych,
- 25 g świeżych drożdży,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 3 całe jaja,
- 60 g cukru brązowego,
- 100 ml mleka,
- ok 150 g mąki,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania

Potrzebne przybory kuchenne
forma na babkę ok. 22 cm, mikser
Etapy przygotowania
Daktyle i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy na 10 min przykryte ściereczką. Dodajemy pozostały cukier, sól, jaja, mąkę, olej i całość dokładnie miksujemy robotem na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Bakalie posypujemy niewielką ilością mąki, obtaczamy je i dodajemy do ciasta, mieszamy. Formę na babkę natłuszczamy, obsypujemy np. wiórkami kokosowymi, bułką tartą lub zmielonymi orzechami. Przelewamy do formy masę. Piekarnik nastawiamy na 185°C i pieczemy ok. 40 min lub dłużej, wszystko zależy od kształtu formy. Sprawdzić należy patyczkiem drewnianym czy się upiekła. Moja forma była o szerokim dnie, a w tych o węższym należy piec dłużej.
Rada: babkę, podczas pieczenia należy przykryć papierem. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzamy za pomocą patyczka czy się upiekła. Z formy wyciągamy po lekkim przestygnięciu ok. 5 min.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11073

Przepis dnia
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 20987

Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 147

Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Kapusta
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Zapiekanki
- Ciasta
Odsłon: 10467
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11073

Przepis dnia
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 20987

Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 147

Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Kapusta
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Zapiekanki
- Ciasta
Odsłon: 10467


Składniki
- 150 g suszonych daktyli,
- 100 g suszonej żurawiny/rodzynek,
- 50 g orzechów laskowych,
- 25 g świeżych drożdży,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 3 całe jaja,
- 60 g cukru brązowego,
- 100 ml mleka,
- ok 150 g mąki,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania
Daktyle i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy na 10 min przykryte ściereczką. Dodajemy pozostały cukier, sól, jaja, mąkę, olej i całość dokładnie miksujemy robotem na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Bakalie posypujemy niewielką ilością mąki, obtaczamy je i dodajemy do ciasta, mieszamy. Formę na babkę natłuszczamy, obsypujemy np. wiórkami kokosowymi, bułką tartą lub zmielonymi orzechami. Przelewamy do formy masę. Piekarnik nastawiamy na 185°C i pieczemy ok. 40 min lub dłużej, wszystko zależy od kształtu formy. Sprawdzić należy patyczkiem drewnianym czy się upiekła. Moja forma była o szerokim dnie, a w tych o węższym należy piec dłużej.
Rada: babkę, podczas pieczenia należy przykryć papierem. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzamy za pomocą patyczka czy się upiekła. Z formy wyciągamy po lekkim przestygnięciu ok. 5 min.
Pyszotka:)
Babka jak marzenie:)