Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babę drożdżową, mocno bakaliową, szybko przygotujecie, bo masę na ciasto tylko miksujecie. Bakalie dokładacie, do formy przelewacie, od razu do piekarnika wkładacie i chwilę czekacie. Tylko cukrem pudrem posypujecie i już ją jecie. Krótko o niej opisuję, bo właśnie jej smakiem się delektuję.
forma na babkę ok. 22 cm, mikser
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2141
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 140
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2141
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 140
Składniki
Daktyle i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy na 10 min przykryte ściereczką. Dodajemy pozostały cukier, sól, jaja, mąkę, olej i całość dokładnie miksujemy robotem na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Bakalie posypujemy niewielką ilością mąki, obtaczamy je i dodajemy do ciasta, mieszamy. Formę na babkę natłuszczamy, obsypujemy np. wiórkami kokosowymi, bułką tartą lub zmielonymi orzechami. Przelewamy do formy masę. Piekarnik nastawiamy na 185°C i pieczemy ok. 40 min lub dłużej, wszystko zależy od kształtu formy. Sprawdzić należy patyczkiem drewnianym czy się upiekła. Moja forma była o szerokim dnie, a w tych o węższym należy piec dłużej.
Rada: babkę, podczas pieczenia należy przykryć papierem. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzamy za pomocą patyczka czy się upiekła. Z formy wyciągamy po lekkim przestygnięciu ok. 5 min.