Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa babka będzie idealną propozycją nie tylko jako deser. Z kubkiem mleka lub kawy może stanowić pyszne śniadanie.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1261
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1698
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 83
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 487
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1261
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1698
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 83
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 487
Składniki
Podgrzaną śmietankę wymieszać z drożdżami, 1 łyżką cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić z resztą cukru i cukrem waniliowym, ostudzić. Mąkę przesypać do dużej miski, zrobić w niej wgłębienie, dodać żółtka, rozczyn, zarobić ciasto. Na koniec dodać margarynę i wyrobić. Gotowe ciasto przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i pozostawić do wyrośnięcia. Babkę piec 50-60 min w 180stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i wystudzić. Wystudzone ciasto rozciąć ostrożnie na 3 krążki, posmarować je marmoladą i złożyć babkę. Wierzch polukrować i udekorować skórką pomarańczową.
Do lukru można dodać odrobinę kurkumy, wtedy lukier będzie żółty.