Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa babka będzie idealną propozycją nie tylko jako deser. Z kubkiem mleka lub kawy może stanowić pyszne śniadanie.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 315
Królowa grilla :)
Odsłon: 110
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 84
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 97
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 315
Królowa grilla :)
Odsłon: 110
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 84
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 97
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Podgrzaną śmietankę wymieszać z drożdżami, 1 łyżką cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić z resztą cukru i cukrem waniliowym, ostudzić. Mąkę przesypać do dużej miski, zrobić w niej wgłębienie, dodać żółtka, rozczyn, zarobić ciasto. Na koniec dodać margarynę i wyrobić. Gotowe ciasto przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i pozostawić do wyrośnięcia. Babkę piec 50-60 min w 180stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i wystudzić. Wystudzone ciasto rozciąć ostrożnie na 3 krążki, posmarować je marmoladą i złożyć babkę. Wierzch polukrować i udekorować skórką pomarańczową.
Do lukru można dodać odrobinę kurkumy, wtedy lukier będzie żółty.