Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa babka będzie idealną propozycją nie tylko jako deser. Z kubkiem mleka lub kawy może stanowić pyszne śniadanie.
Polecam.
Odsłon: 1033
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 796
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 102
Polecam.
Odsłon: 1033
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 796
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 102
Składniki
Podgrzaną śmietankę wymieszać z drożdżami, 1 łyżką cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić z resztą cukru i cukrem waniliowym, ostudzić. Mąkę przesypać do dużej miski, zrobić w niej wgłębienie, dodać żółtka, rozczyn, zarobić ciasto. Na koniec dodać margarynę i wyrobić. Gotowe ciasto przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i pozostawić do wyrośnięcia. Babkę piec 50-60 min w 180stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i wystudzić. Wystudzone ciasto rozciąć ostrożnie na 3 krążki, posmarować je marmoladą i złożyć babkę. Wierzch polukrować i udekorować skórką pomarańczową.
Do lukru można dodać odrobinę kurkumy, wtedy lukier będzie żółty.