Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa babka będzie idealną propozycją nie tylko jako deser. Z kubkiem mleka lub kawy może stanowić pyszne śniadanie.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10294
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5927
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12742
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4506
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10294
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5927
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12742
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4506
Składniki
Podgrzaną śmietankę wymieszać z drożdżami, 1 łyżką cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić z resztą cukru i cukrem waniliowym, ostudzić. Mąkę przesypać do dużej miski, zrobić w niej wgłębienie, dodać żółtka, rozczyn, zarobić ciasto. Na koniec dodać margarynę i wyrobić. Gotowe ciasto przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i pozostawić do wyrośnięcia. Babkę piec 50-60 min w 180stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i wystudzić. Wystudzone ciasto rozciąć ostrożnie na 3 krążki, posmarować je marmoladą i złożyć babkę. Wierzch polukrować i udekorować skórką pomarańczową.
Do lukru można dodać odrobinę kurkumy, wtedy lukier będzie żółty.