Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choinka prezentuje się przepięknie :-) Polecam ją upiec na święta,jest cudną ozdobą świątecznego stołu :-)
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 2110
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2826
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 190
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4311
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 2110
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2826
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 190
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4311
Składniki
Przygotowanie choinki zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki wlewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia Pozostałe składniki czyli mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, żółtko, jajko, dajemy do miski. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i całość mieszamy. Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto tak by było gładkie i elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia,następnie dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy na duży placek i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem. Smarujemy powidłami i przykrywamy druga częścią.
Wykrawamy kształt choinki.
Nacinamy na brzegach i zawijamy.
Smarujemy jajkiem, posypujemy orzechami i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Resztki ciasta możemy pozwijać i upiec z nich kilka drożdżówek :-)
I nasza piękna choineczka gotowa :-)