Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki z serem i kruszonką
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4345
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 200
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4345
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 200
Składniki
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól. Dodać jajko, mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę oraz nadzienie. Do miski przełożyć twaróg, żółtka oraz cukier i za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków połączyć składniki. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoniach . Na każdym kawałku ciasta nałożyć farsz i dokładnie skleić i uformować bułeczkę. Bułeczki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzania piekarnika ok. 10-15 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 18 minut. Gotowe posypać pudrem lub polukrować. Smacznego!