Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką. Bułeczki są puszyste, aromatyczne i doskonale nadają się na każdą okazję – od śniadania po podwieczorek.
mikser, piekarnik, blacha do pieczenia
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 267
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 281
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3306
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 40
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3639
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 267
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 281
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3306
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 40
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3639
Składniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta. W Rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy również rozczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru trochę mleka i mieszamy. Po rozpuszczeniu drożdży dodajemy 3 łyżki mąki, również mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować sobie kruszonkę. Do mąki dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i zimne masło. Na początku siekamy nożem a później łączymy palcami i odstawiamy w chłodne miejsce.
Teraz oczyszczamy truskawki usuwając szypułki.
Po tym czasie rozczyn powinien już być gotowy. Tak więc kontynujemy robienie ciasta. Do misy od robota wsypujemy mąkę, cukier, jajka, mleko oraz wyrośniety rozczyn. Zakładamy hak na robot i mieszamy do połączenia składników. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po upływie godziny ciasto dzielimy na osiem równych części. Ugniatając tworzymy kulki które układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykrywamy na 15-20 minut.
Po wyrośnięciu robimy w cieście zagłębienia używając do tego naoliwionego dna szklanki. W zagłębieniach układamy po cztery truskawki.
Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem a górę posypujemy dużą ilością kruszonki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180℃ przez 17 minut. Po tym czasie nasze pyszne mięciutkie bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką są już gotowe. Smacznego