Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Następne bułeczki śniadaniowe. Ciasto drożdżowe jest tak wdzięcznym ciastem, że można co troszkę wymyślać nowe bułeczki, i na pewno się nie znudzą.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326918
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12161
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17130
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326918
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12161
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17130
Składniki
Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru i mąki, wlać ciepłe lecz nie gorące mleko, dobrze wymieszać, poczekać by ruszył zaczyn. Do podrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier, stopioną margarynę, mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, czekamy by wyrosło. Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę oddzielnie wałkujemy na cienki, prostokątny placek. Dzielimy na prostokąty o boku 10x14 cm, na każdy nakładamy cząstki brzoskwiń (u mnie połówkę podzieliłam na 3 części), obtoczone w kaszy mannie. Dookoła brzoskwiń smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem by nam się lepiej skleiło.
Zawijamy brzoskwinię ciastem tworząc kształt cukierka, nadcinamy końce nożykiem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy na złoty kolor. Z następną częścią ciasta robimy tak samo, możemy dać w środek zamrożone truskawki, lub cząstki jabłka posypane cynamonem.
Po upieczeniu możemy polać lukrem lub roztopioną czekoladą. SMACZNEGO