Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe rogaliki to nie tylko doskonały wypiek na święta, ale także jako dodatek do herbaty czy kawy o każdej porze roku. Wystarczy jeden, aby poprawić ci humor w kilka sekund!
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 736
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 64
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 736
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 64
Składniki
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Przelej do wysokiego naczynia. Wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Rozetrzyj i odstaw, aby zaczyn zaczął pracować.
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj pozostały cukier, sól, jajko i żółtko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, po czym dodaj olej. Zagniataj dalej, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie wyrabiaj przez kilka minut, a następnie podsypując mąką, podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienkie koło. Pokrój je na ósemki, uzyskując kształt trójkątów. Na środek każdego kawałka wyłóż łyżeczkę konfitury. Zroluj od większego boku aż do wierzchołka, delikatnie zlepiając.
Drożdżowe rogaliki wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut. Po wystudzeniu możesz je polukrować.