Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżowe rogaliki z domowym dżemem agrestowym to smak mojego dzieciństwa. Puszyste, podane z kubkiem ciepłego mleka lub kakao albo herbaty to super propozycja na śniadanie czy deser.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 56
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31220
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 389
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1491
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 56
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31220
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 389
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1491
Składniki
Mleko podgrzać a margarynę stopić w osobnych naczyniach. Do miski wrzucić drożdże, mieszać z cukrem aż będą płynne. Dodać mleko, tłuszcz i wymieszać. \Następnie wsypać mąkę zmieszaną z solą i amoniakiem i wymieszać dość energicznie a potem zagnieść ciasto. Oprószyć je odrobioną mąki i zakryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na okrągłe placki. Radełkiem lub nożem pociąć każdy placek na 8 trójkątów i na brzegu szerszej strony położyć po łyżeczce dżemu. Zwijać rogaliki od szerszej do węższej strony i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy. Zostawić pod przykryciem do podrośnięcia. Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać rozdrobnionymi płatkami migdałowymi. Rogaliki piec 10 minut w 240 stopniach. Upieczone przestudzić zakryte ściereczką.