Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypiek inspirowany popularnymi cynamonkami, ale wypełniony modną w ostatnim czasie masą pistacjową, która nie wycieknie w czasie pieczenia.
Stolnica lub mata silikonowa, wałek, duża miska, sito, 3 rondelki, szklanka, łyżka stołowa, blacha do pieczenia (może być mazurkowa), pergamin do pieczenia, piekarnik
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 417
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2185
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 1055
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 417
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2185
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 1055
Składniki
Masa pistacjowa: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać syrop klonowy i roztrzepane jajka. Dodać pastę pistacjową i dobrze rozprowadzić. Mielone pistacje wymieszać z mąką ziemniaczaną i wsypać do ciepłej, ale nie gorącej masy maślano-jajecznej. Zagotować, cały czas intensywnie mieszając - uwaga, masa szybko gęstnieje i może się przypalić. Odstawić do ostudzenia.
Ciasto drożdżowe: W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozprowadzić drożdże, dodać łyżkę mąki i 2 łyżki cukru na rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozpuścić masło w rondelku, ostudzić. Przesiać mąkę do miski, dodać sól, wbić jajka. Dodać wyrośnięty rozczyn i wyrabiać (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można podsypać więcej mąki). Na koniec wyrabiania po trochu wlewać roztopione masło. Ciasto musi być sprężyste, z drobnymi pęcherzykami powietrza - najlepiej gdyby "fukało" w trakcie zagniatania. Uformować ciasto w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce na 30-45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, ponownie krótko zagnieść i podzielić na 2 równe części. Każdą część rozwałkować w kształt prostokąta, a następnie posmarować połową wystudzonej masy pistacjowej. Zwinąć w roladę od dłuższego boku, koniec ciasta można zlepić roztrzepanym jajkiem. Pokroić ostrym nożem na plastry o grubości dwóch palców. Ułożyć ślimaczki na wyłożonej pergaminem blasze, przykryć ściereczką i odstawić do rośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180C bez termoobiegu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować każdy ślimaczek roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu ostudzić na kratce. Gotowe ślimaczki można polać lukrem lub białą czekoladą oraz posypać pokruszonymi pistacjami.