Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-06-2014
Zakręcone ślimaki w wersji jabłkowo-waniliowej. Porcja na ok. 14-15 sztuk dużych drożdżówek.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11970
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 890
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 114
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2898
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11970
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 890
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 114
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2898
Składniki
Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do wykipienia ;) Do miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ja napowietrzyć, dodać sól, jajo+żółtko, rozpuszczoną i schłodzoną margarynę oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryc ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm.
Posmarować farszem jabłkowym, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z krótszych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem a kończąc na boku bez jabłek - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby jabłka nie wypływały podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Farsz jabłkowy ma to do siebie że jest mało zwarty i może wypływać - nie przejmować się, tylko zebrać resztki łyżeczką i rozłożyć z powrotem na drożdżówki.
Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do napuszenia. Przed wlożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco i nie będą się przypalać od góry. Piec w temp. 180C ok 20 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany. Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.
Jeść ze smakiem! :)