Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i puszyste bułeczki drożdżowe z kruszonką, idealna do zabrania na drugie śniadanie, w podróż lub na śniadanie do kawki z masłem lub ulubionym dżemem .
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 78
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 602
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 190
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 78
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 602
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 190
Składniki
Do misy miksera z hakiem wsyp mąkę i szczyptę soli, zrób zagłębienie wsyp cukier, cukier waniliowy i suche drożdże, i dodaj ciepłe mleko, zacznij wyrabiać ciasto , dodaj żółtka i roztopione masło, wyrób elastyczne ciasto mikserem z hakiem lub ręcznie około 10 minut . Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstaw do lodówki na czas przygotowania bułeczek.
Ciasto po wyrośnięciu przełóż na stolnicę lekko posypaną mąką i zagnieść chwile ciasto.
Następnie podziel na 12 części i z każdej uformuj wałeczek, następnie zwiń wałeczek tworząc ślimaczka . Przykryj ściereczką i zostaw ślimaczki na 30 minut żeby odpoczęły .
Następnie każdą bułeczkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką, ułóż na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 180 st.