Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe z truskawkami i kruszonką to idealne ciasto na lato, szczególnie na grilla, piknik czy inne imprezy plenerowe. Nie wymaga przechowywania w lodówce, a wręcz przeciwnie – ciepło mu służy! Sezonowe i kochane przez wszystkich truskawki nadają ciastu słodyczy i lekkiej kwaskowatości. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, choć wymaga poświęcenia nieco czasu, zwłaszcza na proces wyrastania.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 379
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 697
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 379
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 697
Składniki
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i utrzyj na jednolitą kruszonkę. Wstaw ją do lodówki do momentu wykorzystania.
Przygotuj ciasto. Jogurt delikatnie podgrzej i dodaj do niego drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier puder, wanilię, jajka, miękkie masło i jogurt z drożdżami. Wyrabiaj ciasto robotem przez 8 minut. Miskę przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Ciasto odgazuj poprzez kilkukrotne uderzenie pięścią i zagniecenie. Rozprowadź je w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem.
Truskawki umyj i pokrój na połówki i ćwiartki. Ułóż owoce na wierzchu ciasta i delikatnie wciśnij. Całość posyp kruszonką. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką piecz przez ok. 55-60 minut. Deser podawaj na ciepło lub zimno.