Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robimy ciasto z większej ilości mąki i mamy dwa rodzaje. Polecam taki sposób:)
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 24
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 263
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1175
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 24
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 263
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1175
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Składniki
Z drożdży łyżki mąki ,cukru i odrobiny mleka zrobić rozczyn,dać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do miski wsypać mąkę dać wyrośnięty rozczyn,żółtka utarte z cukrem ,mleko i wyrabiać,aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Pod koniec dodać letnie rozpuszczone masło i wyrobić. Ciasto zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Przygotować dwie blaszki jedna 25/36 cm druga wąska keksówka ,wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoiło objętość rozłożyć część na jednej blaszcze ,drugą mniejszą część na mniejszej blaszce. Poukładać śliwki wypestkowane oraz rabarbar pokrojony w kostkę. Dać do nagrzanego piekarnika do 60st i podpiekać 10min. Potem zwiększyć temp.do 190 st i piec około 1 godz.
Wyjąć ciasta i dać na wierzch pianę ubitą z białek i posypać cukrem perlistym. Włożyć spowrotem do piekarnika i zapiekać do zrumienienia piany.
Smacznego życzę!