Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o wymiarach 250x110x100 mm. Z podanego przepisu wychodzą dwie drożdżówki.
forma keksowa duża, miska piekarnik,
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117637
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8171
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1867
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1425
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117637
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8171
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1867
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1425
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka i szklankę mleka. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do wysmarowanej formy i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto smarujemy jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut (do suchego patyczka).
Smacznego !!!