Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwe ciasto. Zawsze się udaje i długo zachowuje świeżość.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2295
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3341
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1393
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2136
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2295
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3341
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1393
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2136
Składniki
Jaja + cukier zamieszać, aby rozpuścić cukier. Następnie dodać letnie mleko, olej i pokruszone drożdże. Zamieszać. Całość posypać równomiernie przesianą mąką. Już nie mieszać.
Przykryć ścierką i odstawić na ca 2 godz.
Następnie wszystko wymieszać do połączenia składników w jednolitą masę. Wyłożyć na dużą blachę posmarowaną tłuszczem (40 x 40 cm) i odstawić jeszcze na 15 min.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C i zrobić kruszonkę (250 g masła, 2 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki cukru + 1 duży cukier waniliowy).
Przed włożeniem do piekarnika posypać kruszonką. Można dodać owoce, które nie puszczają zbyt dużo soku. Ja miałam borówki.
Piec ca 30 min.