Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwe ciasto. Zawsze się udaje i długo zachowuje świeżość.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 527
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2718
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 527
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2718
Składniki
Jaja + cukier zamieszać, aby rozpuścić cukier. Następnie dodać letnie mleko, olej i pokruszone drożdże. Zamieszać. Całość posypać równomiernie przesianą mąką. Już nie mieszać.
Przykryć ścierką i odstawić na ca 2 godz.
Następnie wszystko wymieszać do połączenia składników w jednolitą masę. Wyłożyć na dużą blachę posmarowaną tłuszczem (40 x 40 cm) i odstawić jeszcze na 15 min.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C i zrobić kruszonkę (250 g masła, 2 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki cukru + 1 duży cukier waniliowy).
Przed włożeniem do piekarnika posypać kruszonką. Można dodać owoce, które nie puszczają zbyt dużo soku. Ja miałam borówki.
Piec ca 30 min.