Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki podane są na 1 keksówkę o wymiarach 30x10. Zamiast kakao można dodać odrobinkę aromatu waniliowego, otrzymamy wtedy naturalną drożdżówkę.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9498
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 2989
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6558
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9498
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 2989
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6558
Składniki
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru, 1 łyżką śmietany i mlekiem. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
Jajka zmiksować z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Powstałą masę wymieszać dokładnie z mąką, rozczynem drożdżowym oraz miękkim masłem. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy go na stolnicę. Jeżeli ciasto wyszło nam rzadkie to podsypujemy go mąką do momentu, kiedy będzie się go dało rozwałkować. Rozwałkowane ciasto smarujemy białkiem, posypujemy 3 łyżkami cukru i kakaem. Zwijamy w rulonik i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce, aby jeszcze troszkę podrosło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez ok. 45 min. Smacznego.