Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki podane są na 1 keksówkę o wymiarach 30x10. Zamiast kakao można dodać odrobinkę aromatu waniliowego, otrzymamy wtedy naturalną drożdżówkę.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4433
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12039
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6846
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5622
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4433
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12039
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6846
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5622
Składniki
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru, 1 łyżką śmietany i mlekiem. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
Jajka zmiksować z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Powstałą masę wymieszać dokładnie z mąką, rozczynem drożdżowym oraz miękkim masłem. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy go na stolnicę. Jeżeli ciasto wyszło nam rzadkie to podsypujemy go mąką do momentu, kiedy będzie się go dało rozwałkować. Rozwałkowane ciasto smarujemy białkiem, posypujemy 3 łyżkami cukru i kakaem. Zwijamy w rulonik i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce, aby jeszcze troszkę podrosło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez ok. 45 min. Smacznego.