Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dzisiaj prostą w przygotowaniu aczkolwiek czasochłonną drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami, smakowity wypiek który zawsze się udaje. Będzie to idealne ciasto na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1337
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 174
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1337
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 174
Składniki
Na dno garnka wrzucamy rozkruszone drożdże, a na drożdże wsypujemy cukier kryształ i cukier waniliowy, wlewamy mleko, olej oraz rozkłócone jajka. Całość zasypujemy mąką, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka godzin lub na noc w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy i ponownie garnek odstawiamy w ciepłe aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość.
W międzyczasie opłukany rabarbar kroimy w półtora centymetrowe kawałeczki a truskawki przekrawamy na połówki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy z garnka na stolnicę, posypujemy odrobiną mąki, krótko zagniatamy aby uzyskać zwarte i jednolite ciasto . Ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie wylepiamy nim blachę. Na wierzchu układamy owoce. Drożdżówkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 40 – 50 minut, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.