Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje i to bez wyrabiania:) Piekę je od lat i jeszcze nigdy nie zdarzyło się, aby nie wyszło. Można je zrobić z dowolnymi owocami, jak również z serem lub makiem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 908
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9118
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 908
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9118
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Masło topimy i chłodzimy. Drożdże kruszymy i ucieramy z łyżką cukru. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, drożdże z cukrem, mleko, jajka ubite z cukrem, oliwę i szczyptę soli. Wszystko mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia - około 20-25 minut. Gdy podrośnie jeszcze raz mieszamy łyżką i ponownie zostawiamy do podrośnięcia na około 30 minut. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Składniki kruszonki zagniatamy.
Blaszkę o wymiarach 25x30 cm smarujemy masłem i podsypujemy tartą bułką. Wykładamy podrośnięte ciasto i rozciągamy na blachę. Na górze układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia na około 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy podrośnięte ciasto. Pieczemy około 35 - 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. U mnie najczęściej ciasto znika już przed całkowitym wystudzeniem:)