Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś słodkiego do porannej kawy? proponuję leciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, pod chrupiącą kruszonką.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 715
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 153
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31344
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 428
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 715
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 153
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31344
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 428
Składniki
Sposób przygotowania: 1. Mleko lekko podgrzewam, do małej miski kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę mąki, cukru, wlewam mleko i rozrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia. 2. Do dużej miski wsypuję 5 szk. mąki pszennej, jedną szklankę cukru, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło, wbijam dwa całe jajka oraz 5 żółtek. Następnie wlewam wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto wyrobione odstawiam do wyrośnięcia.
3. Ciasto wyrośnięte przekładam do natłuszczonej formy, na wierzchu ciasta układam pokrojone śliwki.
4. Wszystkie składniki na kruszonkę łączę ze sobą. Kruszonką posypuję ciasto. 5. Drożdżówkę piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.
6. Gotowe. 7. Smacznego.