Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dom pachnący jeszcze ciepłymi drożdżówkami. Wyobrażacie to sobie? Do tego szklanka mleka i jesteśmy w raju (A przynajmniej ja ;)).Bułeczki z mojego przepisu są pyszne, delikatne i słodkie, bo o to przecież w nich chodzi ;) Gorąco zachęcam do wypróbowania- nie pożałujecie.
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 313
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 23
Pychota. Polecam.
Odsłon: 171
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27616
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 313
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 23
Pychota. Polecam.
Odsłon: 171
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27616
Składniki
Krem budyniowy: Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki (resztę mleka wlewamy do rondelka i zagotowujemy). W szklance z mlekiem rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gładki budyń. Ugotowany przykrywamy folią spożywczą (tak, aby folia bezpośrednio dotykała budyniu). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie dodajemy mascarpone i miksujemy krótko do połączenia składników.
Kruszonka: W miseczce umieszczamy wszystkie składniki i przy pomocy dłoni zagniatamy do uzyskania drobnych grudek.
Ciasto: Do dużej miski wlewamy mleko i jogurt naturalny. Dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mąkę i cukier. Wbijamy jajko i jedno żółtko i wyrabiamy ciasto przy użyciu robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiamy około 12-14 minut - jeśli ręcznie to około 15-17 minut. Pod koniec wlewamy masło i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą z nich formujemy w kulkę i układamy na blasze do pieczenia. Dnem szklanki oprószonym mąką robimy w każdej bułce zagłębienie.
Nakładamy po łyżce kremu.
Posypujemy borówkami i kruszonką. W miseczce mieszamy żółtko z mlekiem i smarujemy ciasto (dzięki temu drożdżówki będą się błyszczały)
Drożdżówki nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.