Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do popołudniowej kawki proponuję "pływające" drożdżóweczki z serem i domowymi powidłami śliwkowymi :-) bułeczki zrobiłam z ciasta drożdżowego, które wyrastało w garnku z wodą. Wyszły pierwsza klasa :-)
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1731
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38602
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1333
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1731
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38602
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1333
Składniki
Ze wszystkich wymienionych powyżej składników wyrabiamy gładkie ciasto, z tym że drożdże kruszycie do ciasta (nie robicie zaczynu). Jeśli przy wyrabianiu ciasto jest za suche lub za mokre, to dodajcie trochę mleka lub mąki. Wyrobioną kulkę ciasta wkładamy do garnka z zimną wodą i czekamy 15-20 minut aż wypłynie.
Po wypłynięciu od razu przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Kroimy go na kwadraty. Na każdy kwadracik kładziemy ulubione nadzienie np. ser, owoce, powidła, nutella. Rogi kwadratów zczepiamy na środku. Ciastka przekładamy na wyłożoną papierem formę, smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut (180 stopni) do zrumienienia. Po wystygnięciu drożdżówki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!