Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki z czekoladą
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 28
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 154
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 28
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 154
Składniki
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier,. Dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Masło do nadzienia rozpuścić i przestudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce Ciasto wyjąć na blat lekko oprószony mąką. Rozwałkować na prostokąt. U mnie ok. 45cm na 35 cm. Posmarować masłem i posypać czekoladą. Zwinąć w roladę zaczynając od krótszego boku. Podzielić nożem na 12 podobnych pasków. Odłożyć na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem . Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni góra dół bez termo obiegu przez ok. 20 minut. Gotowe polukrować. Smacznego!