Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsze drożdżówki do szkolnych sklepików.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10830
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4841
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 959
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9260
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1377
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10830
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4841
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 959
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9260
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1377
Składniki
Pół szklanki letniego mleka mieszamy z drożdżami i kilkoma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie obieramy i trzemy dynię. Odciskamy z niej sok. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy resztę składników. Wyrabiamy na jednolitą i gładką masę. Odstawiamy, przykrywamy ściereczką na pół godziny.
Po pół godziny wyjmujemy ciasto z naczynia, w którym rosło. Bardzo krótko zagniatamy. Wałkujemy na cienki placek. Posypujemy cynamonem, cukrem i dynią. Zwijamy w roladę i kroimy na plastry. Dobrze jest posmarować po wierzchu żółtkiem. Pieczemy 170* 35 minut.