Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na drożdżówki z makiem. Drożdżówki jak sama nazwa mówi to ciasto drożdżowe i użyłam gotową masę makową. Dodatkowo górę drożdżówek udekorowałam domowym lukrem . Drożdżówki wyszły pyszne. Polecam
robot z hakiem, miska, ścierka , blaszka, papier do pieczenia, szklanka,
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 139
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 312
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 139
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 312
Składniki
Czas przygotowania około 30 minut + czas wyrastania 60minut + czas pieczenia 25 minut, szklanka o poj. 250 ml, Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli , cukier, żółtka oraz wsypać drożdże. Dodać roztopione wystudzone masło i na koniec letnie mleko ( nie gorące). Całość wymieszać drewnianą łyżką , następnie robotem z hakiem do ciasta drożdżowego , lub rękami ( wyrabiając rękami ciasto powinno odchodzić od ścianek miski). Robotem wyrabiać około 3 - 5 minut nie dłużej. Tak przygotowane ciasto zakryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu i podwojeniu swojej objętości ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować w formie prostokąta na grubość około 1,5 cm. Na cieście rozłożyć gotową masę makową zostawiając po wolne brzegi co najmniej około 2 cm , dłuższe boki złożyć do siebie do środka i zlepić tak by wyszła jedna całość. Następnie całość odwróć delikatnie na drugą stronę i pokroić ostrym nożem na w miarę równe części. Ja pokroiłam paski o szerokości 3 cm. Każdą część odwrócić tak by mak był na górze i uformować okrągłe drożdżówki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 - 25minut. Po upieczeniu wyjąc i polukrować. Smacznego
Drożdżówka po upieczeniu .