Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na drożdżowy z kruszonką a przede wszystkim zawsze udany .Polecam
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Składniki
Z 1/2 szklanki mleka(mleko letnie) ,1 łyżki cukru,2 łyżek mąki 1 płaskiej łyżeczki soli i drożdży zrobić rozczyn . Jajka ubić z cukrem ,dodać resztę letniego mleka z rozpuszczonym letnim tłuszczem (nie gorącym )rozczyn z drożdży i mąkę dobrze wyrobić odstawić do wyrośnięcia .Miskę z ciastem przykryć . Następnie w czasie gdy ciasto nam rośnie ,rozetrzeć masło z z cukrem palcami ,dodać proszek do pieczenia i mąkę i dalej rozcierać palcami aż powstanie nam kruszonka . Wyrośnięte już ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równamy dłonią ( dłoń,można zanurzyć w mleku lepiej się równa ) Układamy umyte i osuszone truskawki na cieście ,duże kroimy na pół (spód truskawki obtaczamy lekko w mące i wciskamy lekko w ciasto jedną przy drugiej ,posypujemy kruszonką .Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach
Smacznego !!!
Ciasto lukrujemy